A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Яготинської міської ради

День Європи-2020

Дата: 14.05.2020 22:01
Кількість переглядів: 247

В Україні День Європи  -  день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

Україна – єдина держава не член ЄС, у якій на державному рівні відзначається День Європи. Оскільки День Європи – 9 травня – збігається з Днем Перемоги, в Україні урочисті заходи проводять щорічно у третю суботу травня згідно з Указом Президента №339/2003 від 19 квітня 2003 року. Цього року День Європи в Україні припадає на 16 травня.

Основна ідея загальноєвропейського Дня – кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у «Європейському домі».

Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація Шумана. 9 травня 1950 року в Парижі міністр закордонних справ Франції Робер Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління нової наднаціональної структури. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Три з половиною десятиліття тому на Міланському саміті 1985 лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати «День Європи».

Відзначення Дня Європи в нашій державі – це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.

Наразі ми лише святкуємо День Європи. І в цьому теж є щось євроінтеграційне. Гасло «Ми йдемо в європейський дім» для нас означає будівництво Української держави на принципах європейської демократії та політичної культури на засадах української духовності і моралі.

Напередодні святкової дати, урочистостей загальнодержавного рівня, у зв’язку з запровадженими в Україні заходами з протидії поширенню корона вірусу, у Яготинському районі учнівська громада долучається до інтернет-святкувань. Зокрема, через мережу Інтернет  проведено для учнів 1-11 класів: інформаційні онлайн - уроки та  онлайн - хвилинки «Знай про Європу більше», «Європа – наш спільний дім», «Перлини Європи», «Поважаю Європейські цінності – будую сучасну Україну!»; флеш-моби «Маківка Єдності», «Моя Україна»; віртуальні подорожі до країн Європи; конкурси дитячих тематичних малюнків «Україна - Європейська держава», «Моя єдина Україна»; віртуальні екскурсії до музеїв країни; тематичні вікторини – цікавинки «Пізнаємо Україну разом!», «Землі моєї мрії»;  міні-проекти  «З Україною в серці», «Європа - це ми», «Європейська спадщина»,  «Європа: історична спадщина і сучасність»,  тощо.

Інформацію висвітлено на сайтах навчальних закладів Яготинського району.
Лише проводячи активну політику, проявляючи самоповагу і рішучість, Україна зможе посісти гідне місце в Європі, доконечно стати європейською країною.

 


« повернутися

Вхід для адміністратора