A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Яготинської міської ради

До 35-х роковин Чорнобильської катастрофи

Дата: 20.04.2021 10:41
Кількість переглядів: 263

В історії нашого народу чимало скорботних дат, спогад про які пронизує серце гострим болем. Одна із них – 26 квітня 1986 року, коли над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Чорнобиль і досі є незагоєною раною. Ця трагедія забрала життя багатьох людей, завдала шкоди здоров’ю мільйонів українців. Її наслідки ще відчуватимуть на собі майбутні покоління. Вона вважається найжахливішою катастрофою в історії людства.

Відповідно до Указу Президента України від 09.12.2020 №556/2020 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення екологічної безпеки та підготовку заходів до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи» щороку 26 квітня є днем пам’яті про найбільшу техногенну катастрофу. Це вшанування героїзму  пожежників, експлуатаційного персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, працівників міліції, які брали участь у ліквідації наслідків аварії. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності, він навічно залишиться в пам’яті українського народу.

До 35-річчя аварії на Чорнобильській АЕС Валентиною Сутковою, завідувачем бібліотеки, та Вірою Веровенко, бібліотекарем КНЗ КОР «Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів», підготовлено віртуальну виставку-спомин «Чорнобиль не має минулого часу». На виставці представлені книги про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства, про героїв-ліквідаторів, які, не шкодуючи власного здоров’я й життя, вступили у двобій із радіаційним лихом; нариси й репортажі з місця подій, збірники наукових досліджень і дослідно-конструкторських робіт, проведених у Чорнобильській зоні відчуження, фотокниги про мальовничий древній поліський край, убитий радіацією. Художньо-документальні видання, які презентовані на виставці, створені на основі інтерв’ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії.

Ми маємо пам’ятати урок, який нам дав «мирний атом», і великий подвиг наших співвітчизників, що віддали життя і здоров’я, рятуючи планету від жахливих наслідків некерованої ядерної енергії та радіаційного забруднення. Ця трагедія ввійшла в історію, у всі хроніки людства як невигойна рана на тлі України.


« повернутися

Вхід для адміністратора