A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Яготинської міської ради

Туберкульоз. Що необхідно знати

Дата: 11.02.2019 14:12
Кількість переглядів: 1605

Картинки по запросу 24 березня всесвітній день боротьби з туберкульозом картинки

Туберкульоз — це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу, котре передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Туберкульоз, у більшості випадків, уражає легені, але захворювання може ушкодити будь-який орган, наприклад: нирки, хребет, мозок, лімфатичні вузли, кишечник, шкірні покриви, статеві органи тощо.

Туберкульозом можна заразитися при вдиханні повітря, в якому є мікобактерія туберкульозу, яку ще називають паличкою Коха, на честь науковця, що відкрив цей збудник у 1882 році. Цей мікроорганізм не схожий на інші мікроби. Його унікальність, насамперед, полягає у тому, що він є стійким до умов навколишнього середовища.

 

Мікобактерії туберкульозу можуть довго зберігатися в засохлому мокротинні, на білизні, посуді та інших предметах. У висохлому мокротинні вони хоч і не розмножуються, але іноді зберігаються протягом 8 - 9 міс. Частинки висохлого мокротиння під час підмітання легко підіймаються вгору і разом з вдихуваним повітрям можуть потрапити в дихальні шляхи людини. Вуличний пил і пил в помешканні приблизно 3 міс несе в собі небезпеку захворювання. Приблизно стільки ж мікобактерії туберкульозу можуть залишатися живими на сторінках книг (коли хвора людина їх гортає, змащуючи пальці слиною). У вологому мокротинні вони зберігають патогенність до 6 міс, а у вологому затемненому середовищі залишаються життєздатними 7-10 років. Добре виживають при охолодженні. За температури -23 °С мікобактерії туберкульозу зберігають життєздатність упродовж 7 років. У воді мікобактерії туберкульозу зберігаються протягом 150 днів, у молоці і молочних продуктах - 8-10 міс, у ґрунті - 1-2 міс, у фекаліях і на пасовищах - понад 1 рік. Сире молоко, яке містить природні бактерицидні речовини, що вбивають інші мікроби, для мікобактерій служить гарним живильним середовищем.

В Єгипті серед інших було виявлено мумію з вираженою патологією внутрішніх органів. Подиву дослідників не було меж, коли на живильному середовищі з'явилися колонії мікобактерій туберкульозу, адже після смерті їхнього хазяїна минуло майже три тисячі років!

Мікобактерії витримують нагрівання до 80 С протягом 30 хв. Звичайне кип'ятіння, що миттєво вбиває інші мікроби (деякі гинуть навіть при 60 °С), вбиває їх тільки через декілька хвилин. Від прямого сонячного світла мікобактерії туберкульозу гинуть через 10 хв., розсіяне світло вбиває їх протягом 5 - 7 днів. Концентровані розчини кислот та лугів для мікобактерій не перешкода; гинутНа туберкульь вони при використанні хлорвмісних дезінфекційних засобів .

Які категорії людей найбільше схильні до захворювання

ВІЛ-інфіковані хворіють на туберкульоз у 113, а хворі на СНІД - у 170 разів частіше від неінфікованих. А в Україні офіційно зареєстровано близько 1 % ВІЛ-інфікованих і кількість їх постійно зростає.

Серед людей, що перебувають у місцях позбавлення волі, на туберкульоз хворіють у 50-70 разів частіше, причому в більшості випадків захворювання виявляють протягом першого року після зараження.

Хворі, які страждають на психічні розлади з депресивними станами, хворіють на туберкульоз у 10 разів частіше, ніж інше населення.

Хворі на туберкульоз із супутніми хронічними неспецифічними захворюваннями легень (бронхіт, емфізема легень, пневмонія, абсцес легень, бронхоектатична хвороба тощо) і частим загостренням мають підвищений ризик розвитку туберкульозу. У них рецидиви спостерігають приблизно вдвічі частіше, ніж у хворих без супутніх захворювань.

Люди з легкою формою діабету хворіють на туберкульоз у 2 рази, середньою формою - у 5,2 разу, і тонкою формою - у 13 разів частіше. А поширеність діабету серед дорослого населення і підлітків в Україні перевищує 2 %.

У розвинених країнах туберкульоз діагностують переважно у людей віком понад 65 років.

Якщо після лікування первинного туберкульозу в легенях залишилися значні зміни, то загострення туберкульозу спостерігають майже в 16 разів частіше, ніж в інфікованих без видимих змін у легенях.

Окрім того, ймовірність повторного захворювання на туберкульоз вилікуваної від нього людини в 150 разів більша, ніж здорової (неінфікованої).

Про особливості перебігу туберкульозу на ранніх стадіях

Дуже важливо знати основні прояви туберкульозної інфекції. Адже більшість хворих, які звикли до хворобливого стану, не звертаються до лікаря, тому навіть теоретично не можуть бути виявлені. Це перший крок у боротьбі з туберкульозом. І цей важливий крок повинна зробити сама людина. Адже від нього залежить не тільки рівень здоров'я, а й життя людини.

Часто діагноз установлюють після смерті, під час розтину, оскільки хворий і родичі за його життя вважали, що тривалий кашель - наслідок куріння тютюну або хронічного бронхіту іншого походження. За даними статистики, серед тих, у кого виявлено туберкульоз, близько 30 % людей належать до соціально захищених верств населення.

Про наявність захворювання на туберкульоз можуть свідчити:

1. Кашель або покашлювання, що тривають протягом 3 тиж. і більше.

2. Мокротиння густе, невелике за об'ємом, має склистий вигляд.

3. Втрата маси тіла, що не мотивована іншими чинниками.

4. Пітливість уночі та вранці, переважно верхньої половини тулуба, і зміна запаху поту.

5. Загальне нездужання, швидка втомлюваність та підвищена слабкість, що з'явилися нещодавно і швидко прогресують або не зникають.

6. Періодичне підвищення температури тіла.

7. Біль у грудній клітці під час кашлю.

8. Поява або збільшення задишки, серцебиття при фізичному навантаженні.

9. Втрата або зниження апетиту.

10. Наявність у мокротинні домішок крові у вигляді прожилок.

Якщо ви виявляєте у себе або людей, які вас оточують, ці симптоми або хоча б перші п'ять із них, негайно звертайтеся до дільничного лікаря. Потрібно пройти ретельне обстеження. Що раніше буде виявлено це небезпечне захворювання і розпочато лікування, то кращий прогноз для одужання. Такі ознаки можуть залишитися після нераціонального лікування застуди, ГРВІ, інших захворювань, які знизили ваш імунітет і спровокували перехід носійства мікобактерій у захворювання на туберкульоз.

 

Про стан надання фтизіатричної допомоги населенню в Україні

Захворюваність на туберкульоз  в Україні в 2017 році знизилася на 5,5% порівняно з 2016 роком і становить 63.9 на 100 тисяч населення., Так, у минулому році було зареєстровано 21,9 тис. первинних випадків захворювання проти 23,2 тис. у 2016 році.  у 2016 році захворюваність на туберкульоз, що включає нові випадки та рецидиви, серед усього населення України становила 67,6 на 100 тисяч населення (у 2015 році – співвідношення становило 70,5 на 100 тисяч населення). . Найвищі показники захворюваності – в Одеській (130,6), Херсонській (99,1), Київській (85,7) областях. Найнижчі – у Харківській (52,5) та Чернівецькій областях (39,8), у Києві (52,6).

Водночас, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я близько 20% випадків ТБ в Україні залишаються невиявленими. Протягом останніх 10 років тенденцію до зростання демонструє також захворюваність на туберкульоз у поєднанні з ВІЛ. Частина ко-інфекції в структурі первинних випадків туберкульозу і рецидивів становить 25% - таким чином, кожен четвертий хворий на туберкульоз є ВІЛ-інфікованим,

"Протягом останніх років знижується смертність від туберкульозу - на 8-10% щорічно. Це маркер сприятливого прогнозу щодо епідеміологічного стану захворюваності на ТБ.

Щорічно в країні від туберкульозу помирають близько 4 тис. осіб. Головною проблемою є мультирезистентний туберкульоз – із множинною стійкістю. Ця форма виникла у зв’язку з тим, що попередніх 5–10 років були складнощі із закупівлею і доставкою протитуберкульозних препаратів, і багато пацієнтів не доліковувалися, кидали лікування або через відсутність препаратів, або через недоліки соціального супроводу таких хворих.

 Хто хворіє на туберкульоз?

Станом на 2017 рік: 50% – це непрацюючі працездатного віку, 13,4% – особи, які зловживають алкогольними напоями.

Окремо виділяється значна кількість медичних працівників серед захворілих на туберкульоз. У 2017 році це 1,3% від кількості нових випадків та рецидивів. Зокрема, стрімко, майже втричі, зросла захворюваність працівників протитуберкульозних закладів: 248,4 на 100 тисяч у 2016 році (порівняно з 84,8 у 2013 році). Це – результат відсутності ефективних заходів інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я.

Якою є динаміка захворюваності на туберкульоз та ВІЛ?

Показник захворюваності на туберкульоз, включно з новими випадками та рецидивами, у поєднанні зі СНІДом у 2016 році становить 13,2 на 100 тисяч населення (за даними рутинного епіднагляду , розрахункова ВООЗ – 20,0). Смертність від зазначеної патології у 2016 році становила 4,5 на 100 тисяч (розрахункова ВООЗ – 4,7).

Зростання кількості випадків поєднаної ко-інфекції ВІЛ/ТБ (2016 р. – 5622, 2015 р. – 5572) свідчить про посилення епідемії ВІЛ-інфекції в країні.

Найвищі показники захворюваності на туберкульоз/ВІЛ на 100 тисяч населення зафіксовані у 2016 році в Одеській (47,9), Дніпропетровській та Київській (24,4), областях, найнижчі – у Закарпатській (2,2) та Чернівецькій (2,3) областях.

Мультирезистетний туберкульоз

У 2016 році Україна стала однією з країн світу з найвищим рівнем мультирезистентного туберкульозу (зростання кількості випадків: з 3482 осіб у 2009 році, до 8440 у 2016-му).

Рівень МР ТБ серед нових випадків значно вищий у південно-східних регіонах порівняно із Центральною та Західною Україною.

Якими є показники смертності?

Впродовж останніх дев’яти років показник смертності від туберкульозу в Україні знизився удвічі (2008 рік – 22,4 на 100 тисяч населення, 2017 рік – 10,8), та при цьому рівень смертності хворих із ко-інфекцією туберкульоз/ВІЛ зменшується повільно. У 2015 році він становив 4,5 на 100 тисяч населення.

Найвищий рівень смертності від туберкульозу у 2016 році зареєстровано у Луганській (18,1 на 100 тисяч) та Херсонській (18,6 на 100 тисяч) областях. Найнижчий – у Києві (5,8 на 100 тисяч населення) та Тернопільській області (6,9 на 100 тисяч). В Одеській області рівень смертності від хвороби, зумовленої ВІЛ, у пацієнтів з ко-інфекцією перевищує рівень смертності від туберкульозу (12,6 та 11, 4 на 100 тисяч відповідно

Основні показники роботи фтизіатричної служби Яготинського району.

Всі хворі з попереднім діагнозом туберкульозу направляються в КЗ КОР КОПТД для підтвердження діагнозу. Починаючи з 2016 року усі хворі обстежуються молекулярно генетичним методом (РСR) для ранньої діагностики резистентного туберкульозу (на протязі 2-х днів) з 2018 року хворі з резистентністю до рифампіцину обстежуються в НІФП  НАМНУ на розширену резистентність (термін 7 днів, в 2018 році обстежено 4 хворих).

Бацилярні хворі з клінічними ускладненнями туберкульозу починають лікування в КЗ КОР КОПТД потім хворі лікуються амбулаторно в тубкабінеті  КНП «Яготинської ЦРЛ» . Хворі з МБТ – та хворі з МБТ + без ускладнень лікуються амбулаторно. Термін лікування хворих чутливого туберкульозу становить 6 місяців , термін лікування хіміорезистентного туберкульозу становить мінімум 20 місяців.  З 2014 року організований соціальний супровід на туберкульоз за кошти Глобального Фонду. При умові щоденного контрольованого лікуванні хворому надається продуктовий набір в 2014р -2017р 2 набори на місяць , а з 2018 року 1 набор на місяць .   З 2018року соціальна допомога надається також по лінії  Товариства Червоного  Хреста України  ( ГФ, РАНТ ) та 100% життя Київський регіон .

 

СКЛАДОВІ ПРОФІЛАКТИКИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

  1. Здоровий спосіб життя: відмовитись від алкоголю і паління. Наркоманія та токсикоманія значно підвищують ризик захворювання.
  2. Дотримуватись правил особистої гігієни, особливо при спілкуванні з хворими людьми.
  3. Вживати здорову збалансовану їжу з достатнім вмістом білків,жирів, вітамінів. Уникати вживання консервів та різноманітних концентратів.
  4. Займатись спортом або фізичними вправами, якомога більше перебувати на свіжому повітрі.
  5. Регулярно 1 раз на рік проходити профілактичні медичні огляди з флюорографічним обстеженням.
  6. При будь яких проявах погіршення стану здоров`я негайно звертатися до лікаря.

Похожее изображение


« повернутися

Вхід для адміністратора