A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Яготинської міської ради

З Днем Захисту дітей!

Дата: 01.06.2020 09:16
Кількість переглядів: 176

Міжнародний день дітей — одне з найстаріших міжнародних свят, яке святкується щорічно 1 червня  (в  Україні День захисту дітей відзначається згідно з Указом Президента від 30 травня 1998 року). В листопаді 1949 у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок, на якій і було ухвалено рішення заснувати міжнародний День захисту дітей. Це було зумовлено тим, що після Другої світової війни багато неповнолітніх по всьому світу залишилися сиротами, без даху над головою, їжі і з різними захворюваннями.

У Міжнародного дня дітей є прапор. На зеленому тлі, що символізує зростання, гармонію, свіжість і родючість, навколо знаку Землі розміщені стилізовані фігурки — червона, жовта, синя, біла і чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і терпимість. Знак Землі, розміщений в центрі, — це символ нашого спільного дому. 

Вперше «Міжнародний день захисту дітей» відзначався в 1950-му році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності. А вже в 1989 році ООН представила Конвенцію з прав дитини. Відповідно до Женевської декларації про права дітей, ухваленої 1924-го року, була проголошена необхідність соціального захисту прав дитини. Декларація прав дитини була ухвалена 20 листопада 1959 і проголошувала рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню.

У багатьох країнах у цей день проходить безліч масових, розважальних і культурних заходів для дітей. Але День захисту дітей — це не тільки веселе свято для самих дітей, це і нагадування суспільству про необхідність захищати права дитини , щоб всі діти росли щасливими, вчилися, займалися улюбленою справою і в майбутньому стали чудовими батьками та громадянами своєї країни.

Основними ознаками порушення ваших прав є:

-  немає безпеки для вашого життя та здоров’я;

-  ваші потреби ігноруються;

-  по відношенню до вас є випадки насильства або приниження;

-  порушується недоторканість;

-  вас ізолюють;

-  вас залякують;

-  ви не має права голосу у процесі прийняття важливого для сім'ї рішення;

-  ви не може вільно висловлювати свої думки та почуття;

-  ваші особисті речі не є недоторканими;

-  вас використовують у конфліктних ситуаціях з родичами;

-  ви стаєте свідком приниження гідності інших людей.

Що ж робити у випадках порушення ваших прав?

  • Важливо пам'ятати що ви – це окрема особистість, яка має свої власні почуття, бажання, думки, потреби, які мають поважати.
  • Забезпечити свою фізичну безпеку. Впевнитись, що має доступ до телефонів 101, 102, 103, 104, окреслити список близьких до кого можна звернутися у випадку кризової ситуації.
  • Навчитися говорити «Ні», навчися захищатися, вміти поводити себе безпечно.
  • Уникати фізичну та словесну агресію по відношенню до себе та до інших людей.

Пам’ятка

1. Чітко визначте, що від вас хочуть (вимагайте пояснень), висловлюйте своє бачення.

2. Будьте більш самостійними.

3. Прислухайтеся до порад близьких.

Ваші близькі мають знати:

1. З ким ви приятелюєте.

2. Де проводите вільний час.

Не варто:

1. Йти з дому на довгий час.

2. Ночувати у малознайомих для вас осіб.

3. Знаходитися пізно ввечері і вночі на вулиці, де ви можете стати жертвою насильницьких дій.

4. Зберігати чужі речі.

Кілька коротких правил:

1. Не можна ніколи думати, що ви гірші за інших.

2. Треба чесно й терпляче відповідати на запитання рідних.

4. Навчіться вільно спілкуватися не тільки зі своїми однолітками, але й із дорослими.

5. Завжди говоріть рідним правду, навіть коли вам це невигідно.

6. Хоч інколи ставте себе на місце своїх рідних, і тоді ви краще зрозумієте їх та в майбутньому зможете уникнути кризових ситуацій.

Обов’язково, задля уникнення порушення ваших прав, потрібно скласти правила поведінки і нести за них відповідальність.

З Днем захисту дітей! Бажаємо нашим маленьким землякам нехай вони якомога довше залишаються дітьми, безтурботними, веселими, радісними. Хочеться побажати, щоб кожна дитина була здорова і оточена турботою батьків. Нехай небо над головою завжди буде мирним, а кожен новий день — добрим і цікавим. А батькам побажаємо терпіння, доброти і ніжності. Не забувайте, що саме ви відповідаєте за щасливе і безпечне дитинство дітлахів!

 

Молодіжна громадська рада

при Яготинській РДА


« повернутися

Вхід для адміністратора