A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Яготинської міської ради

Молодь святкує День Вишиванки

Дата: 01.06.2020 08:30
Кількість переглядів: 199

Вишита сорочка є не тільки частиною гардеробу кожного українця, але й символом та оберегом, який передається з покоління в покоління як безцінний скарб. Вишиванка – це символ, який єднає українців і презентує Україну у світі, це генетичний код та дрес-код нації. 

Вишитий візерунок на сорочці настільки глибоко увійшов у життя і побут кожного українця, що нині просто неможливо уявити наш народ без цього національного атрибуту.

Концепт вишиванки існує ще з часів Трипільської культури. Згодом його перейняли скіфи, а за ними і слов’янські племена. Традиційно сорочку виготовляють з льону, потім майстерно оздоблюють візерунками з кольорових ниток, пізніше популярним матеріалом також став бісер. 

У кольорі та формі орнаменту закладено глибинний зміст. Так, наприклад, комбінація чорного і червоного означають силу рідної землі та життєдайну енергію сонця, білий колір символізує світло та смиренність, синій – холод і воду, жовтий – свободу і щастя, зелений – злагоду і процвітання.

Вишиванка – це більше, ніж предмет одягу. В українській культурі це символ вірності: згідно з прадавніми традиціями дівчина мусила власноруч вишити нареченому вишиванку, а прати вишиванку чоловіка дозволялося тільки коханій жінці.

Від часів появи письменника і поета Івана Франка у інтелектуальних колах у вишитій сорочці, вишиванка стала ознакою національної ідентичності. Зараз у новітній інтерпретації вона продовжує своє життя в Україні та за її межами, а її цінність тільки зростає – в більшості сімей вишиванку досі дбайливо передають як спадок із покоління в покоління.

Саме тому, сьогодні Молодіжна громадська рада при Яготинській районній державній адміністрації долучися до Всеукраїнської акції, та публікували фото у вишиванках. В цей день наші соціальні мережі  наповнені рідним українським колоритом та любов'ю до Батьківщини.


« повернутися

Вхід для адміністратора