A A A K K K
людям з порушенням зору
Відділ освіти Яготинської міської ради

Дії у випадку загрози виникнення повені, паводка: Запам’ятайте!

Дата: 20.02.2020 08:51
Кількість переглядів: 198

·При загрозі повені або паводка зберігайте спокій, попередьте сусідів, надайте допомогу інвалідам, дітям і людям похилого віку.

·Дізнайтеся в органах державної влади й місцевого самоврядування про місце збору жителів для евакуації й готуйтеся до неї.

·Підготуйте документи, одяг, необхідні речі, запас продуктів харчування на кілька днів, медикаменти. Складіть все у валізу. Документи зберігайте у водонепроникному пакеті. Відключіть усі прилади від електромережі, вимкніть газ.

·Перенесіть найбільш важливі та цінні речі й продукти харчування на верхні поверхи або покладіть на верхні полиці.

Основні заходи безпеки при загрозі затоплення:

·Добре одягніть дітей, хворих та літніх людей, одягніться самі, візьміть необхідні речі, невеликий запас продуктів харчування на якийсь час, медикаменти, гроші, цінності та документи (на майно та ін.), а особливо ті, що засвідчують вас і членів вашої родини.

·Якщо ви проживаєте на першому поверсі або на нижніх поверхах і якщо на вулиці спостерігається швидкий підйом води, необхідно залишити квартиру, у крайньому разі піднятися на верхні поверхи. Якщо будинок одноповерховий, слід зайняти горищні приміщення.

·Ви повинні, якщо це можливо, виїхати із зони затоплення будь-яким видом транспорту, у крайньому разі піднятися на підвищені ділянки місцевості або на верхні поверхи міцних будинків.

·Перебуваючи поза населеними пунктами, при загрозі затоплення варто, переміститися на підвищене місце або піднятися на дерева, використати різного роду плаваючі предмети. Якщо у вас є худоба, необхідно відігнати її в безпечні райони.

·Якщо у вашому будинку є сантехнічне обладнання, по можливості відключіть його від системи загального користування.

Дії в зоні раптового затоплення під час повені, паводка:

·Зберігайте спокій, уникайте паніки. Швидко зберіть потрібні документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі.

·Надайте допомогу дітям, людям похилого віку, з інвалідністю - вони підлягають евакуації в першу чергу.

·По можливості, негайно залишіть зону затоплення. Перед виходом з будинку відключіть електрику та газ, перекрийте воду та, по можливості, каналізацію, погасіть вогонь у печах. Зачиніть вікна й двері, якщо є час - закрийте вікна й двері першого поверху дошками (щитами), плівкою, мішками з піском.

·Якнайшвидше займіть найближче безпечне підвищене місце й будьте готові до евакуації.

·Якщо це неможливо, підніміться на верхній поверх або горище будинку, де ви перебуваєте.

·При підйомі води слід забратися на дах, а при різкому прибутті води - на верх даху.

·Забиратися на дерева, стовпи, будови сумнівної міцності не можна. Вони можуть бути підмиті потоками води і впасти та зруйнуватися.

·Потрапивши у воду, зніміть із себе важкий одяг і взуття, відшукайте поблизу предмети, якими можна скористатися для одержання допомоги у воді.

·Щоб привернути увагу рятувальників, постійно подавайте сигнал нещастя:у світлий час доби можна вивісити на високому місці біле або кольорове полотнище, а в нічний час подавайте світлові сигнали. До прибуття допомоги залишайтеся на верхніх поверхах і дахах будинків та інших підвищених місцях.

·Самостійну евакуацію можна проводити тільки, якщо є потреба у наданні невідкладної медичної допомоги постраждалим, за відсутності продуктів харчування та медикаментів, погіршення обставин або втрати впевненості в одержанні допомоги збоку. Для самостійної евакуації бажано використати власні човни або катери, плоти з колод та інших підручних матеріалів.

·Не переповняйте рятувальні засоби (катери, човни, плоти та інше).


« повернутися

Вхід для адміністратора